20 Ekim 2013 Pazar

YANIK ÇEŞİTLERİ







Üzerine kaynar su dökülmesi, kızgın maddeler, ateşle temas halinde olan maddeler, alev gibi çeşitli nedenlerden dolayı deride ve dokularda meydana gelen yaralara yanık adı verilmektedir.



Yanıklar bazen çok hafif atlatılsa da, bazen de insan vücudunda çok ağır hasarlara neden olabilmektedir. Yanıklar da çeşitli derecelerde olduğu için tıbben bu yanıklar sınıflandırılmış (çeşitlendirilmiş) olup, bu yanık çeşitlerine göre de tedavi edilmektedirler.
Yanık 3 çeşit olarak sınıflandırılmıştır. Bunlar; birinci derece yanıklar, ikinci derece yanıklar ve üçüncü derece yanıklardır.



İlk olarak birinci derece yanıkları açıklayacak olursak; derinin sadece dış yüzeyi (tabakası) yanmış olan hali birinci derece yanık olarak ifade edilir. Derinin bütünlüğünde herhangi bir bozulma meydana gelmemiştir. Yanık daha çok yüzeysel şekildedir. İz bırakmaz. Biraz ağrı ve kızarıklık oluşur.
İkinci derece yanıklar ise; Derinin dış ve orta tabakasının yanmasıdır. Orta tabakasının da yanması dolayısıyla derinin bütünlüğü bozulmuştur. Ağrı derecesi daha fazladır. Kızarıklık ve su kabarcıkları oluşur. Deride hafif de olsa iz kalır.
Üçüncü derece yanıklar da ise derinin bütünlüğü tamamen bozulmuş olmaktadır. Yanıklar arasında en ağır olan çeşittir. Yanık kemiklere kadar inmiş olabilir. Vücutta sakatlıklara neden olabilir. İyileşme sonucu iz kalır. Sinir hücreleri de yanmış olabilir. Yanık üzerinde sıvı şekilde akıntı meydana gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder