29 Ekim 2013 Salı

KAVURMA NASIL YAPILIR?


Bu yazımı aslında Kurban Bayramı öncesinde yazacaktım ama kısmet bugüneymiş. Sonuçta kurban etlerimiz henüz bitmedi öyle değil mi? Yani kurban eti kavurması yapmak için daha geç değil. Kavurmayı herkes sever ama kavurmanın da mutlaka kıvamında olması lazım, yumuşacık olması lazım.



Ben kavurmayı nasıl yapıyorum? Öncelikle doğranmış etlerimi hazırlıyorum. Soğanlarımı doğruyorum. Tencereme ya da tavama sıvıyağımı koyup ocağın altını yakıyorum ve yağın ısınmasını bekliyorum. Yağ ısınınca etlerimi içine bırakıyorum ve kapağını kapatıp, tenceremin altını kısıyorum. Etin yumuşak olması için birinci kural eti kısık ateşte yavaş yavaş pişirmektir. İkinci kural tuzunu atmıyorum. Tuzu en son pişmeye yakın atıyorum. Tuzu önceden atarsanız eğer etin sertleşmesine neden olur. Nerden baksanız ortalama etin pişmesi 1 saati buluyor.
Bazı etler pişme esnasında suyunu salar. Ayrıca su ilavesine gerek kalmaz. Ama bazılarında böyle bir durum olmaz. Hele ki etiniz az ise o zaman su ilavesi etmek durumundasınız. Suyu ilave ederken suyunuzun mutlaka sıcak su olmasına dikkat edin. Ve artık etin pişmesine yakın doğranmış soğanları, tuzu, karabiber ve kekiği de ekliyorum. Eğer ekstradan başka işte domates , biber vs eklemek de sizin tercihiniz …. afiyet olsun….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder