25 Ekim 2013 Cuma
KURBAN ETİ TÜKETİMİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketimini bazen aşırıya kaçıp rahatsızlananlar oluyor. Bununla birlikte şişmanlık problemi olanların, tansiyon hastalarının, kalp ve damar hastalarının, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin et tüketimine özellikle dikkat etmeleri gerekmektedir.
Kurban eti tüketirken dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekildedir;
Kurban eti en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çünkü hayvanlar yeni kesilince hem etleri sert olur, pişirmekte zorlanılır. Hem de sindirimi zor olur.
Haşlama ya da mangalda pişirme yöntemiyle tüketilmelidir. Kızartmadan kaçınılmalıdır.
Kalp ve damar hastalığı olanlar, şeker hastalığı olan kişiler ve yüksek tansiyonu olan kişilerin etlerin yağsız yerlerinden tüketmeleri gerekmektedir. Çünkü yağlı etlerde doymuş yağ oranı yüksek ve kolesterol içeriği yüksektir.
Etleri tek başına değil, sebzeler ile karıştırarak tüketmenizde fayda var.
Et yemekleri için etin yağı yeterlidir. İlave yağ yaparsanız çok yağlı bir yemek olacağı için sindirim sıkıntısı ve mide rahatsızlığı çekebilirsiniz.
Yine et yemeklerinde kuyruk yağı ve tereyağı kullanmaktan kaçının.
Eti mangalda pişirirken kömürleşmesine engel olun. Eti yakmadan tüketin.
Az pişmiş etler, eğer varsa hayvanlardan insanlara geçebilen zoonoz hastalığının bulaşmasına neden olacağı için, etlerin içinin çiğ ve kanlı kalmamasına dikkat edin.
Kurbanınızın kalan kısmını saklamak için ise, yemeklik ya da mangal içim ayırıp, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyun. Ondan sonra derin dondurucu da saklayın. Etlerinizi büyük parçalar halinde değil, kullanacağınız şekilde küçük parçalar halinde saklamalısınız. Çünkü dondurucudan çıkarttıktan sonra hemen kullanmanız gerekmektedir. Dondurucudan çıkartılan çözünmüş et, tekrar dondurucuya konulmaz.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder