28 Eylül 2013 Cumartesi

EVDE ORGANİK GIDA BOYASI YAPMAYA NE DERSİNİZ?






Hazır gıda boyalarından hiç kullanmadım. Aslında rengarenk pastalar tatlılar çok hoş duruyor ama nedense hazır satılan gıda boyalarını kullanmak hiç içime sinmiyor. Normal de çok kek, pasta, börek yapan biriyim.



Mesela çocuklar için doğum günü partilerinde, altın günlerinde, özel misafirleri ağırlama da yaptığımız keklere pastalara renk vermek çok özel ve güzel bir sunum oluyor aslında. Ben gibi hazır gıda boyası kullanmak istemeyenler, evde gıda boyası renklerini organik olarak kendisi oluşturmak isteyenler için yazıyorum.



İlk olarak ıspanak mevsimi geldiğinde yaptığım enfes tarif bir o kadar da hoş görünümüyle ıspanaklı kek var. YEŞİL RENK ( ISPANAK ): Evet yeşil rengi ıspanaklardan çıkartıyoruz. Ispanak mevsiminde çok defa ıspanaklı kek yaptım. Yemyeşil kek harcı kek piştikten sonra üzerine krem şanti ve en üstüne de dairesel kesilmiş kivi parçaları. O görünümün şıklığı görmeniz lazım. Tadı derseniz hiç ıspanak tadı yok. Böylelikle tat değişmeden doğal gıda boyası ile kekinizi hazırlamış oluyorsunuz..



TURUNCU RENK ( HAVUÇ): Havuç rendesi ya da mikserden geçirdiğimiz püre turuncu renk çıkartmak için kullanılıyor. Dilerseniz şeftali de ekleyebilirsiniz. Daha koyu hale gelir. Yine havuç rendesinden de cevizli tarçınlı kek yapmıştım. O da turuncu rengi vermişti. Ama bal kabağı da kullanılabilir aslında o da kendinden doğal turuncu. Bal kabağını renklendirme de kullanmadım ama bunu da deneyebiliriz… SARI (ZERDEÇAL BAHARAT): Sarı rengi en doğal çıkartmak için zerdeçalı kullanmalısınız. Çok yoğun olmamak şartıyla tatlı ve keklerde kullanabilirsiniz. MOR ( KIRMIZI LAHANA) : Eğer kırmızı lahanayı parçalara ayırıp, tencerede kaynatırsanız mor rengi alacaktır. Kırmızı lahananın mor rengi verdiğini anlamak için hemen bir kase yoğurdun içine bir miktar kırmızı lahana doğrayıp karıştırın. Anında yoğurttaki renk değişimini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder