Yağışların artmasıyla birlikte mantar mevsimi de başlamış oldu. Kimi yörede çıntar, kimi yörede kanlıca, kimi yörede de Çam mantarı gibi isimleri vardır. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde kasım aralık aylarında çıkmaya başlar. Şubat – mart aylarına kadar devam eder. Bazı bölgelerde özellikle Karadeniz bölgesinin bazı kısımlarında bahar aylarında ve yaz aylarının sonlarında bile görmek mümkündür. Karadeniz bölgesinde de bu mantar çeşidine kanlıca denilmektedir.
Bu mevsim mantarları, ormanlık alanlarda doğal olarak yağmurların başlamasıyla kendiliğinden yetişen mantar türüdür. Mantar aramak bir çok insan için lezzetli mantarları tüketmenin yanı sıra bir hobi, bir zevktir. Çünkü mantarların her birisi özellikle yere dökülen çam yapraklarının altında yada çalı yapraklarının altında gizlenmektedir. O gizli mantarları bulmak bir çok insan için heyecan verici bir şeydir.
Ben mantarı ( biz çıntar deriz) sadece odun sobasının ya da mangalın üzerinde közleyerek yemesini severim. Çıntarları bir güzel temizleyip, sap kısmından ayırıyorum. Sonra tırtıklı kısmına tuz ekiyorum. Soba üzerine ya da mangal üzerine ters çeviriyorum ve pişmesini bekliyorum. Pişerken tuz ile birlikte tırtıklı kısım sulanıyor. Ve muhteşem bir koku salıyor. Kısa sürede de pişiyor. Tadı harika oluyor. Yağda kızartma ya da soğanlı yemeğini de yapıyorlar ama benim tercihim sade közleyerek tüketmek.
Mantarları daha çok ormana yakın yerde yaşayan şanslı insanlar ve orman köylerindeki çiftçiler bu mevsimde toplarlar ve yol kenarlarında satarlar. Mantar mevsiminde yol kenarlarında mantar satıcılarına sık rastlarsınız. Bu mevsimde kilosu ortalama 10-15 liradan başlar, zamanla mantarlar çoğaldıkça kilosu 1-2 liraya kadar düşer. Şu sıralar mantarlar, tezgahlarda da yerlerini almış olmalılar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder